Her caminin tasarımı ve büyüklük bakımından birbirinden farklı olduğundan dolayı bütün camilere uygun tek bir cami avizesi aydınlatma hesabı olmasa da ortalama değerler veren aşağıdaki yöntemleri rahatlıkla kullanabilirsiniz;
· Camilerin namaz kılınan ana kısmı, mahfil altı ve mahfil üstü alanlarının toplamı m² değerini bulmalısınız
· Bulunan bu toplama son cemaat yeri, avlu, revak ve şadırvan gibi kısımlar dahil edilmeli
· Caminin iç bölmesinde yer alan bu alanın yüzeyindeki ışık seviyeleri bir cami için ortalama 250 lux olması gerek
· Toplamdaki lumen değerinin hesabı yapıldıktan sonra kullanılacak olan ampullerin lumen değerine bölünüp ihtiyaç duyulan toplam ampul miktarı hesaplanması yapılır.
Ayrıca şunu da belirtelim cami avize modelleri ile de ampuller seçilmesi gerekir.
Camide doğal ışıktan nasıl faydalanılmalı?
Tarihi camiler özellikle de yalnızca ibadet zamanı açık olmuyor. Tarihi camilerde dini ibadetlerin dışında kültürel amaçlar için de ziyaret edilen yerler olarak bilinmektedir. Bundan dolayı da bütün gün faal olarak bu camilerin aydınlatmasında cami avizeleri ile değil de doğal güneş ışığından maksimum derecede faydalanmak gerekmektedir. Tarihi camilere bakıldığı zaman pencerelerin küçük olmadığı görülmektedir. Hatta kubbe alt kısmında doğal güneş ışığının alması için çok fazla sayıda pencere bulunmaktadır. Bu tür penceresi kapılarında büyük olan camilerin örnekleri Anadolu’nun pek çok şehrinde yer almaktadır.
